Skip to the content

Christiansfeld

Besøg ét af Danmarks 7 vidundere på dit besøg i Kolding. Hvis du er interesseret i historie og ikoniske bygninger, vil du helt sikkert finde Christiansfeld interessant.

I dette velbevarede samfund, som Brødremenigheden opførte i 1773, ligger de ikoniske gulstenshuse side om side. Brødremenigheden er ikke kun kendt i Danmark, men over hele verden. Du vil derfor kunne finde samfund bygget op præcis som Christiansfeld andre steder end her i det sønderjyske.

Du kan tage på opdagelse i de fine brostensbelagte gader, mens du nyder en af de berømte honningkager og en kop dejlig kaffe.

Christiansfeld er et særligt sted og er et anbefalelsesværdigt sted at besøge. Nedenfor har vi fundet nogle ideer til at planlægge dit besøg i Christiansfeld og en lille bid af den spændende historie.

Christiansfeld - en del af UNESCO Verdensarv

Christiansfeld er på UNESCO Verdensarvsliste, hvilket betyder, at byen er blevet erklæret bevaringsværdig under det internationale verdensarvsprogram. Formålet med dette program er at benævne og beskytte steder, som har enestående betydning. Byen blev optaget på listen den 4. juli 2015 og blev her markeret som et ganske betydningsfuldt sted.

Christiansfeld er på listen, grundet den stadig eksisterende Brødremenighed, som er et vidnesbyrd på en enestående kulturel tradition og historie. Det er en evangelisk frimenighed og i byen ligger den eneste Brødremenighedskirke i Danmark. Du kan opleve en gudstjeneste hver søndag, og alle er mere end velkommen. Kirken er særlig i sin enkle, hvide fremtoning og er i sig selv et smukt besøg.

Det særlige ved byen er den strukturelle opbygning med kirken placeret i midten og to parallelle hovedgader på hver sin side. Den sammenhængende struktur skyldes den korte periode, hvor byen blev anlagt, fra 1773 til 1812. Byen blev anlagt efter en tysk model, som Brødremenigheden brugte til at anlægge alle deres byer.

Arkitekturen af husene i Christiansfeld er ens og enkel med en- og toetagers bygninger i gule mursten med røde tagsten. Byen har et åbent plan, som rummer vigtige og store bygninger, der bruges til et fælles liv og velfærd. Brødremenighedens demokratiske og humanistiske menneskesyn afspejles i høj grad i byens organisering.

Tag til sønderjysk kaffebord i Christiansfeld

Man kan ikke besøge Sønderjylland uden at have prøvet et sønderjysk kaffebord. Den gammel tradition har rødder helt tilbage til 1800-tallet, hvor det blev populært blandt sønderjyderne. Da Sønderjylland efter 1864 kom under tysk styre ville de tyske myndigheder ikke give forsamlingshuse og kroer spiritusbevilling. Danskerne var hverken tilfredse med det tyske styre eller den manglende alkohol og mødtes derfor i de danske forsamlingshuse for at synge danske sange og holde møder. Da de ikke kunne få deres kaffepunch, blev danskerne nødt til at finde på en erstatning og her opstod kaffebordet.

Et sønderjysk kaffebord består af mange forskellige kager – både tørre, bløde og hårde kager, selvfølgelig med kaffe til. Hvis det er helt traditionelt sønderjysk kaffebord består det af mindst 21 kager, hvor 7 skal være tørre, 7 skal være bløde og 7 skal være hårde kager.

Du må andre steder hen i Sønderjylland for at opleve det sønderjyske kaffebord, da det desværre ikke serveres i Christiansfeld. Du kan dog være heldig at opleve det omkring jul eller andre helligdage.

Dog er det nemt at finde andre lækre kagemuligheder i Christiansfeld. Der er nemlig en helt speciel kage, som byen er kendt for.

Christiansfelds honningkagebager

Christiansfeld omtales ofte som Honningkagebyen eller Hjerternes by på grund af byens honningkagehjerter. Gennem 200 år er honningkagerne blevet bagt i byen og sendt rundt til hele landet. I 1783 åbnede bageren Christian Rasch et bageri, som efter nogle år blev overtaget af parykmageren Immanuel Martin Achtnicht. Selvom han var parykmager, havde han kendskab til bagerfaget og hans kone en fremragende opskrift på honningkager, som blev sat i produktion. Efter overtagelsen af bageriet flyttede de adressen til Lindegade 36, hvor honningkagebageriet stadig ligger den dag i dag. Blot under navnet Xocolatl – Brødremenighedens Honningkagebageri. Også det nutidige bageri Tyrstrup Brød bager honningkager i Christiansfeld.

Der er mange forskellige opskrifter på honningkager i byen, og folk har svært ved at blive enige om, hvilken opskrift der er den bedste. Et forslag til dig er at tage dig god tid til at smage alle opskrifterne, når du udforsker Christiansfeld og komme med din egen personlige vurdering. Én ting er dog helt sikkert – du kan ikke besøge byen uden at smage et honningkagehjerte.