Skip to the content

Kongernes Samling

Koldinghus

Er du til spændende historie og smukke bygningsværker? Så må du endelig ikke gå glip af denne borg og tidligere kongeslot. Koldinghus slot blev grundlagt i 1268 af Erik Klipping, som var en dansk konge fra 1259 til 1286.

Koldinghus har haft flere forskellige funktioner gennem århundreder, som fæstning, kongeslot, ruin, museum og forhandlingssted for adskillige fejder. Der har været tider med storhed og tider med fald.

I dag er Koldinghus en del af Kongernes Samling og er med til at fortælle historien om det danske monarki igennem spændende udstillinger såsom Dronningens Broderier.

Dronningens Broderier
Leif Tuxen©

Dronningens Broderier

Det tidligere kongeslot, Koldinghus, er dermed i selskabet med Rosenborg og Amalienborg, som også er en del af Kongernes Samling. Dette betyder at genstande, der hidtil altid har været eksklusivt i hovedstadens slotte, nu også kan komme på udstilling på Koldinghus.

I forlængelse af denne nyfundne sammenlægning, vil H.M. Dronning Margrethe II's private broderier blive en udstilling fra d. 24. april til 30. december 2021.
Dette er første gang at broderierne vil komme i offentlighedens skue og er et kig ind til personen bag den royale titel.

"Udstillingen kommer til at vise en mere privat side af dronningen, og jeg vil tro, at hvis det er muligt, så vil dronningen gøre meget for kunne komme og åbne udstillingen" - Thomas C. Thulstrup."

Her kan du læse alt, hvad der er at opleve på Koldinghus, så du kan forberede en spændende dag i historiens tegn.

Konge, kriger og salvet af Gud

Christian 5

24. april til 31. oktober

Oplev historien om kong Christian 5, den første enevældige konge salvet af Gud. Den folkelige konges liv, styrker og svagheder bliver i denne udstilling præsenteret i form af flere genstande fra majestætens liv.

Disse genstande fortæller historien om kong Christian 5 og hans mere folkelige fremtræden i forhold til hans far kong Frederik 3. Hertil vil busten af kong Christian 5, skabt af Jim Lyngvild, også være udstillet, hvilket giver dig muligheden for at se en nyfortolkning af kongen.

Gå heller ikke glip af weekenderne på Koldinghus, hvor slottet kommer til live med flere medlemmer af Christian 5's hof.

Koldingshus slot

I 1200-tallets Kolding havde slottet en vigtig beliggenhed i forhold til at kunne forsvare landets grænse mod hertugdømmet Slesvig. I middelalderen fungerede Koldingshus altså som forsvarsborg og var kendt, som Arensborg eller Ørneborg. Det var først fra 1451, at navnet kendtes som Koldinghus.

Gennem hele middelalderen medførte beliggenheden af Koldinghus, at det blev en af landets vigtigste borge. Selvom mange jyske borge blev nedbrudt, bevarede man dog både Koldinghus og Riberhus, som var vigtige forsvarsværn mod den sydlige grænse. Grundet beliggenheden blev mange møder og forhandlinger omkring Sønderjyllands forhold til resten af kongeriet henlagt til Koldinghus.

I 1536 ændrede Koldinghus karakter fra forsvarsborg til renæssanceslot, da Christian d. 3 besteg tronen efter Grevens Fejde. Christian d. 3 og hans dronning Dorothea fjernede alle spor efter borgen og ombyggede det til et royalt residens. Koldinghus blev dermed Danmarks første rene civile slot.

Efter flere århundrede med forskellige bosiddende konger blev slottet på 2 grufulde dage efterladt øde. Natten mellem den 29. og 30. marts i 1808 udbrød der brand i skorstenen til vagtstuens kamin på slottet. Ilden kunne ikke bekæmpes, men efterlod Koldinghus som en ruin.

Først efter små 60 år opstod tanken om at genopbygge slotsruinen efter, at H.C. Andersen havde udtalt sig om bevarelse og beskyttelse af denne. Dette hindredes dog af krigen i 1864 og det var først i 1890, at genopbygningen for alvor kom i gang. Her blev museet på Koldinghus stiftet, som var den drivende kraft bag restaureringen. Det færdige resultat blev iværksat i 1970’erne og kan den dag i dag opleves på Koldingshus slot.

Kom i julestemning på Koldinghus julemarked

Hvis du overvejer et besøg på Koldinghus i december måned, vil du få en helt særlig oplevelse udover det sædvanlige. Hvert år afholder Koldinghus et overdårligt julemarked med over 80 udstillere. Her kan blandt andet opleves et fødevaremarked med julebag, julesnaps, julespecialøl og alle andre tænkelige julespecialiteter.

Udstillerne på julemarkedet vil vise kunsthåndværk, keramik, juledekorationer, glaskunst, tøj, tasker og meget mere. Måske kan du finde en fin julegave til én, du holder af eller tage forskud på julegaverne til dig selv?

Slottet vil være pyntet op og julemusikken vil spille i Riddersalen, hvor der også kan nydes æbleskiver, kaffe, te, sodavand og økologisk saft. Har du børn med, har de mulighed for at deltage i juleworkshops.

Det er ikke kun indendørs, julestemningen er i top. I slotsgården er der opstillet et stort telt med varme, hvor man kan købe gløgg, klejner og kandiserede æbler. Du kan ikke andet end komme i julestemning med et glas dampende gløgg i den ene hånd, en æbleskive i den anden og tonerne af julemusik i ørerne.

Gourmet restaurant på Koldinghus

Koldinghus er placeret centralt i Kolding, og her finder du også en gourmet restaurant. Restaurant Madkælderen kan både benyttes af slottets besøgende, men du kan også komme ind uden at betale entre til museet.

Madkælderen ligger i den hyggelige kælder under nordfløjen på Koldinghus slot. Atmosfæren er autentisk og med tid til alle gæster. Der sættes en ære i at skabe et gourmet-eventyr for dig og dine nærmeste. På restaurant Madkælderen bruges lokale råvarer til at præsentere en overdådig frokostbuffet eller en unik aftensmiddag.

Besøger du Koldinghus i løbet af dagen, kan det anbefales at smage Madkælderens frokostbord, som er fyldt med danske, traditionelle frokostretter. Frokosten gøres endnu mere speciel ved at blive indtaget i de smukke, historiske omgivelser i slotskælderen. I 1700-tallet blev lokalerne brugt til konditori og i dag føres kærligheden til madlavningen videre. Respekten for at bibeholde og vise det gamle murværk og hvælvingerne i loftet topper den autentiske oplevelse.

Oplev en aften i Madkælderen

En særlig aften, du kan opleve torsdag, fredag og lørdag under dit ophold i Kolding, er en unik middag på slottet. Madkælderen på Koldinghus har sammensat en helaftensoplevelse med fokus på årstidens råvarer fra små producenter i nærområdet, samt masser af smag og overraskelser.

Helaftensmenuen indtages i de smukke og autentiske omgivelser, der præges af den historiske stemning, som hænger i kælderens rå murværk.

Hver måned bydes på en ny menu, som starter med en aperitif og snacks, efterfuldt af 4 retter. Du tilbydes en vinbuffet, som du selv kan forsyne dig med under hele middagen. Hvis du ikke er til vin, præsenteres en nøje sammensat juicemenu afstemt til hver ret. Aftenen afsluttes med kaffe, avec og sødt, hvilket sætter punktummet for en oplevelsesrig og smagfuld gourmetaften. Skal du sikre en plads, er det nødvendigt at bestille bord.

Hvis du er i Kolding og søger en særlig smags- og sanseoplevelse , må du ikke gå glip af denne mulighed for en historisk aften på restaurant Madkælderen på Koldinghus.

Hold et eventyrligt bryllup på Koldinghus

Koldinghus giver muligheden for, at du og din kommende ægtemand eller –kvinde kan opleve den vigtigste dag i jeres liv i eventyrlige og historiske omgivelser.

I kan blive viet i den smukke kirkesal eller nogle af slottets andre sale. Der er både mulighed for at få en borgerlig og kirkelig vielse, alt afhængigt af hvad I foretrækker.

Efter vielsen kan der afholdes både reception og bryllupsfest i lokaler på Koldinghus. Der er mange historiske rum, som er ideelle til at afholde en mindeværdig fest. Det kan f.eks. være i Christian 3.s kapel, som har direkte udgang til slotsgården eller den smukke slotskirke med den stemningsfulde sal.

I samarbejde med restaurant Madkælderen planlægges borddækning og menu, så I ikke skal tænke på andet end hinanden og jeres gæster på denne betydningsfulde dag. Madkælderens professionelle personale vil servere gourmetmad i fantastiske omgivelser, der kan give jer det eventyrbryllup, som I altid har drømt om.

Efter brylluppet kan I også overnatte hos Kolding Hotel Apartments, som er samarbejdspartner med Koldinghus.